Linux Nedir?

Çelebi Mert Yediren
5 min readAug 26, 2020

--

Codernsoft-Linux

Linux, en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemidir. Bir işletim sistemi olarak Linux, bir bilgisayardaki diğer tüm yazılımların altında oturan, bu programlardan talepler alan ve bu talepleri bilgisayarın donanımına aktaran bir yazılımdır.

Linux’un diğer işletim sistemlerinden farkı nedir?

Linux, birçok yönden Windows, macOS (eski adıyla OS X) veya iOS gibi daha önce kullanmış olabileceğiniz diğer işletim sistemlerine benzer. Diğer işletim sistemleri gibi, Linux da bir grafik arabirime ve kelime işlemciler, fotoğraf editörleri, video düzenleyicileri vb. Gibi alışkın olduğunuz yazılım türlerine sahiptir. Çoğu durumda, bir yazılımın yaratıcısı, diğer sistemlerde kullandığınız programın bir Linux sürümünü oluşturmuş olabilir. Kısaca: Bir bilgisayar veya başka bir elektronik cihaz kullanabiliyorsanız, Linux kullanabilirsiniz.Linux, birçok yönden Windows, macOS (eski adıyla OS X) veya iOS gibi daha önce kullanmış olabileceğiniz diğer işletim sistemlerine benzer. Diğer işletim sistemleri gibi, Linux da bir grafik arabirime ve kelime işlemciler, fotoğraf editörleri, video düzenleyicileri vb. Gibi alışkın olduğunuz yazılım türlerine sahiptir. Çoğu durumda, bir yazılımın yaratıcısı, diğer sistemlerde kullandığınız programın bir Linux sürümünü oluşturmuş olabilir. Kısaca: Bir bilgisayar veya başka bir elektronik cihaz kullanabiliyorsanız, Linux kullanabilirsiniz.

Linux’u Kim Kullanır?

Şirketler ve bireyler, sunucuları için Linux’u seçiyor çünkü güvenli, esnek ve her biri ticari destek sunan Canonical, SUSE ve Red Hat gibi şirketlerin yanı sıra geniş bir kullanıcı topluluğundan mükemmel destek alabilirsiniz.

Unix ve Linux arasındaki fark nedir?

Unix ve Linux birçok yönden benzerdir ve aslında Linux, başlangıçta Unix’ten ayırt edilemeyecek şekilde yaratılmıştır. Her ikisi de sistemle, programlama araçlarıyla, dosya sistemi düzenleriyle ve diğer önemli bileşenlerle arabirim oluşturmak için benzer araçlara sahiptir. Ancak, tüm Unice’ler ücretsiz ve açık kaynak değildir.

Linux nasıl oluşturuldu?

Linux, 1991 yılında Helsinki Üniversitesi’nde bir öğrenci olan Linus Torvalds tarafından oluşturuldu. Torvalds, Linux’u, akademik ortamlarda ağırlıklı olarak kullanılan bir başka Unix klonu olan Minix’e ücretsiz ve açık kaynaklı bir alternatif olarak inşa etti. Başlangıçta bunu “Freax” olarak adlandırmayı amaçlamıştı, ancak Torvalds sunucusunun yöneticisi, Torvalds’ın adı ve Unix kelimesinin birleşiminden sonra dizini “Linux” olarak adlandırılan orijinal kodu ve adın sıkışmış haliyle dağıtmak için kullandı.

Linux kullanmaya nasıl başlayabilirim?

Zaten Linux kullanıyor ve bilmiyor olabilirsiniz, ancak denemek için ev bilgisayarınıza Linux yüklemek isterseniz, en kolay yol, platformunuz için tasarlanmış popüler bir dağıtım seçmektir (örneğin , dizüstü bilgisayar veya tablet cihaz) ve bir deneyin. Çok sayıda dağıtım mevcut olsa da, eski, iyi bilinen dağıtımların çoğu yeni başlayanlar için iyi seçimlerdir çünkü takılırsanız veya bir şeyleri çözemezseniz soruları yanıtlamaya yardımcı olabilecek geniş kullanıcı topluluklarına sahiptirler. Popüler dağıtımlar arasında Elementary OS , Fedora , Mint ve Ubuntu bulunurama daha birçokları var. En iyi Linux dağıtımının bilgisayarınızda en iyi çalışan dağıtım olduğu yaygın bir söylemdir, bu nedenle donanımınıza ve çalışma tarzınıza en uygun olanı görmek için birkaçını deneyin.

Linux hakkında nereden daha fazla bilgi edinebilirim?

Opensource, Linux ile ilgili çok sayıda makale arşivine sahiptir. Arşivimizin tamamını görüntülemek için Linux etiketine göz atabilirsiniz.

Linux’a nasıl katkıda bulunabilirim?

Linux çekirdeğinin çoğu C programlama dilinde yazılmıştır, biraz montaj ve diğer diller serpiştirilmiştir. Linux çekirdeğinin kendisi için kod yazmakla ilgileniyorsanız, başlamak için iyi bir yer Kernel Newbies FAQ’dır. Aşina olmak isteyeceğiniz bazı kavramları ve süreçleri açıklayacak olan SSS .

Ancak Linux topluluğu, çekirdekten çok daha fazlasıdır ve programcıların yanı sıra diğer birçok insanın katkılarına ihtiyaç duyar. Her dağıtım, kendisiyle birlikte dağıtılabilecek yüzlerce veya binlerce program içerir ve bu programların her biri ve dağıtımın kendisi, bunları başarılı kılmak için çeşitli insanlara ve beceri setlerine ihtiyaç duyar.

Linux Geliştirmek İçin İhtiyaç Duyulan Beceriler?

  • Test uzmanları, her şeyin farklı donanım ve yazılım konfigürasyonları üzerinde çalıştığından emin olmak için ve çalışmadığında hataları rapor etmek için.
  • Tasarımcılar, çeşitli programlarla dağıtılan kullanıcı arayüzleri ve grafikler oluşturmak için.
  • Yazılımla dağıtılan dokümantasyon, nasıl yapılır ve diğer önemli metinleri oluşturabilen yazarlar.
  • Çevirmenler, programları ve belgeleri kendi ana dillerinden alıp dünyanın her yerinden insanlar için erişilebilir kılar.
  • Paketleyiciler, yazılım programlarını alıp farklı dağıtımlarda kusursuz bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için tüm parçaları bir araya getirir.
  • Meraklıları, Linux ve genel olarak açık kaynak hakkında bilgi yaymak için.
  • Ve tabii ki geliştiriciler yazılımı kendisi yazacak.

Linux Üzerine Yazılım Yükleme

İşletim sisteminin kendisinin kurulumu kolay olduğu gibi uygulamalar da öyle. Çoğu modern Linux dağıtımı, çoğu kişinin bir uygulama mağazası olarak gördüğü şeyleri içerir. Bu, yazılımın aranabileceği ve kurulabileceği merkezi bir konumdur. Ubuntu Linux (ve diğer birçok dağıtım) GNOME Yazılımına güvenir, Elementary OS AppCenter’a, Deepin’de Deepin Yazılım Merkezi, openSUSE’nin AppStore’u vardır ve bazı dağıtımlar Synaptic’e dayanır.

Adı ne olursa olsun, bu araçların her biri aynı şeyi mi yapıyor? Linux yazılımlarını aramak ve kurmak için merkezi bir yer. Elbette, bu yazılım parçaları bir GUI’nin varlığına bağlıdır. GUI’siz sunucular için, kurulum için komut satırı arayüzüne güvenmeniz gerekecektir.

Komut satırı kurulumunun bile ne kadar kolay olabileceğini göstermek için iki farklı araca bakalım. Örneklerimiz Debian tabanlı dağıtımlar ve Fedora tabanlı dağıtımlar içindir. Debian tabanlı dağıtımlar, yazılım yüklemek için apt-get aracını kullanacak ve Fedora tabanlı dağıtımlar, yum aracının kullanılmasını gerektirecektir. Her ikisi de çok benzer şekilde çalışır. Apt-get komutunu kullanarak göstereceğiz. Diyelim ki wget aracını (komut satırından dosya indirmek için kullanılan kullanışlı bir araç) yüklemek istiyorsunuz. Bunu apt-get kullanarak kurmak için bazı komutlar kullanmak gerekmektedir.

İhtiyaç Duyulan Komutlar

sudo apt-get install wget?

Sudo komutu, yazılımı yüklemek için süper kullanıcı ayrıcalıklarına ihtiyacınız olduğu için eklenir. Benzer şekilde, aynı yazılımı Fedora tabanlı bir dağıtıma yüklemek için, önce süper kullanıcıya (kelimenin tam anlamıyla su komutunu verin ve kök şifresini girin) ve şu komutu verin:

yum install wget

Bir Linux makinesine yazılım yüklemek için gereken tek şey bu. Düşündüğünüz kadar zor değil. Hala şüpheniz mi var? Easy Lamp Sunucusu Kurulumunu daha önce hatırladınız mı? Tek bir komutla:

sudo taskel

Bir sunucuya veya masaüstü dağıtımına eksiksiz bir LAMP (Linux Apache MySQL PHP) sunucusu kurabilirsiniz. Gerçekten bu kadar kolay.

Detaylı bilgi için Codernsoft sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

--

--